You are here
Home > Zabava > Izložba nacionalnog simbolizma u Galeriji Matice srpske

Izložba nacionalnog simbolizma u Galeriji Matice srpske

Fallback Image


Izložba “Život – San – Smrt”. Evropski okviri srpskog simbolizma” biće svečano otvorena u večeras u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu od 19 časova.

Simbolizam, internacionalni umetnički pravac koji je obeležio evropsku umetničku scenu s kraja 19. i početkom 20. veka, viđen je kao nezaobilazna tema u savremenoj nauci o istoriji umetnosti poslednjih godina u mnogim evropskim zemljama. Ovaj kompleksan pravac ujedinio je dve najstarije nacionalne muzejske ustanove, Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu na zajedničkoj realizaciji izložbe koja će trajati do 31. januara naredne godine.

– Cilj je da se predstave osobenosti srpskog simbolizma sagledane u evropskim okvirima. Odabirom sedamdeset i sedam umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija izložba pruža celovitu sliku o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog i evropskog simbolizma. Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih kolekcija ilustruju proces prenosa tema i ideja evropskog simbolizma u okvire srpske likovne kulture, kao i tematsku raznolikost i osobenu poetiku srpskog simbolizma – rekli su iz Galerije Matice srpske.

Srpski simbolizam u evropskim okvirima

Foto: Galerija Matice srpske / RAS Srbija

Srpski simbolizam u evropskim okvirima

Pored pomenutih organizatora, biće prikazana i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Jevrejskog istorijskog muzeja, Vojnog muzeja, Doma Jevrema Grujića, Narodnog muzeja Zrenjanin, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja u Smederevu, Zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu i Pravoslavne eparhije niške. Iako je za većinu srpskih odnosno južnoslovenskih umetnika krajem 19. i tokom prvih decenija 20. veka, simbolizam bio samo jedna epizoda u umetničkom stvaranju, mnogi od njih poput Đorđa Krstića, Nadežde Petrović, Vlaha Bukovca, Paje Jovanovića, Marka Murata, Paška Vučetića, Ivana Meštrovića i drugih, stvorili su vrhunska dela simbolističkog prosedea koja će biti predstavljena na izložbi. Uz naravno slike Stevana Aleksića i Leona Koena, u čijem stvaralaštvu je ovaj umetnički pravac našao svoj najpotpuniji i najčistiji izraz.

Najveći iskorak ostvaren je izlaganjem dela vodećih predstavnika evropskog simbolizma poput Gistava Moroa, Odilona Redona, Franca Štuka, Gabrijela fon Maksa, Rudolfa Jetmara, Adolfa Hiremi-Hiršla, Eduarda Vajta, Jana Toropa, koja dolaze iz Galerije Belvedere u Beču i hrvatskih muzeja – Muzeja za umjetnost i obrt i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

– Na taj način stvorena je mogućnost da se paralelno sagledaju dela evropskih i nacionalnih umetnika i time još jednom potvrdi da je srpska likovna umetnost integralni deo evropske umetnosti i kulture. Pored istorijskog pogleda, izložba donosi i primere savremene umetničke prakse predstavljanjem dela umetnika Rastka Stefanovića, čime se ukazuje na važnost simbolističkih ideja i njihovo univerzalno trajanje – nastavili su iz Galerije.

"Život - san - smrt" u Galeriji Matice srpske

Foto: Galerija Matice srpske / RAS Srbija

“Život – san – smrt” u Galeriji Matice srpske

Publika će se upoznati sa ključnim temama simbolizma kroz devet celina: “Život i Smrt”, “Tajni svet snova”, “Preispitivanje sopstva – Memento mori”, “Individualna religija i nova spiritualnost”, “U potrazi za mitom”, “Panteistička vizija sveta”, “Fatalna žena”, “Nacionalna mitologija” i “Univerzalno stradanje”.

U zajedništvu svojih naučnih znanja i muzejskih iskustava izložbu i istoimeni katalog su osmislili i realizovali dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske i dr Igor Borozan, profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom tri meseca trajanja izložbe biće organizovana kustoska tumačenja, predavanja stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture, književnosti, filozofije, psihologije i muzike, konzervatorske priče, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade.Virtuelna tura i detaljan prateći program izložbe dostupni su na zvaničnom sajtu Galerije Matice srpske. Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top