You are here
Home > Zabava > Malo kulturno stecište u centru grada

Malo kulturno stecište u centru grada

Fallback Image


Posle dugogodišnje pauze krajem septembra ove godine ponovo je otvoren Legat kompozitora Josipa Slavenskog na inicijativu direktora Sokoja Dejana Manojlovića.

Memorijalna muzička soba Josipa Slavenskog svečano je otvorena 8. decembra 1983. godine na tadašnjem trgu Marksa i Engelsa a današnjem Nikole Pašića na petom spratu zgrade broj 1. Najveći deo zaostavštine ovog jugoslovenskog kompozitora tada je i zvanično poveren na brigu i čuvanje Sokoju. Zahvaljujući zalaganju porodice kompozitora, sačuvana je njegova radna soba i preseljena iz Svetosavske ulice broj 33 gde je kompozitor živeo i radio do svoje smrti 1955. godine.

– Ja sam još 2013. godine zapazio da je Legat Josipa Slavenskog prestao da radi. Pre toga on je funkcionisao kao memorijalni prostor i kao sedište MIC – Muzičkog informativnog centra koji je izdavao svoju publikaciju posvećenu klasičnoj muzici. Kada je muzički informativni centar ugašen od tada je legat bio praktično zatvoren. Budući da je Sokoj treba da brine o Legatu Slavenskog doneli smo odluku da se čitav prostor reaktivira i stavi u funkciju. Pored memorijalne sobe, postoji velika koncertna dvorana koja će članovima Sokoja biti dostupna da izvode svoje programe, kao i da promovišu svoja dela. Ona može da primi oko pedesetak ljudi, a u njoj je i dobro očuvan klavir. Planiramo da taj prostor postane malo kulturno stecište u centru grada, gde će se okupljati publika koja voli klasičnu i drugu savremenu muziku – rekao je Manojlović.

U godini kada se obeležava 125 godina od rodjenja Josipa Slavenskog, njegov Legat ponovo je otvoren za publiku.

Legat Josipa Slavenskog

Foto: Orange studio / Ustupljene fotografije

Legat Josipa Slavenskog

– Iskoristili smo ponovno otvaranje Legata da promovišemo i monografiju koja je izašla povodom jubileja 70 godina postojanja Sokoja. U okviru dana Evropske baštine otvorili smo vrata legata za brojne zainteresovane goste. U Sokoju postoji Fond za kulturna davanja iz kog jedan deo sredstava ide za promociju muzičkih projekata koji se odlično mogu uklopiti u kamerni prostor Legata. On će tokom iduće godine ponovo postati značajno mesto na mapi beogradskih kulturnih dešavanja. Već u novembru će u prostoru nastupiti naši značajni pijanisti u okviru festivala “Bunt”, obeležićemo i godišnjicu smrti Slavenskog čija će dela izvesti gudački kvartet “Blis”. Legat od kada je ponovo otvoren pobuđuje pažnju muzičkih stvaralaca, tako da ga je nedavno posetio i naš slavni violinista Nemanja Radulović, a njegov kolega Roman Simović pokazao je interes fda u legatu napravi koncert – kaže Mirjana Lazarević iz službe za odnose sa javnošću Sokoja.

– Želimo da Legat Josipa Slavenskog bude kulturno stecište umetnika ne samo iz Srbije već i iz regiona. Slavenski je bio Hrvat koji je čitav život radio kao profesor na muzičkoj akademiji u Beogradu i uvek se zalagao za dobrosusedske odnose. Interes za folklor i muzičko nasleđe čitavog Balkana utkao je i u svoje kompozicije. Upravo njegovo nasleđe bi moglo biti dobar model za saradnju stvaralaca ozbiljne savremene muzike u celom regionu – kaže na kraju razgovora Dejan Manojlović.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top