You are here
Home > Zabava > Mlada Avganistanka dolazi u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa…

Mlada Avganistanka dolazi u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa…

Fallback Image


Snimanje dugometražnog igranog filma „Među bogovima“ Vuka Ršumovića je počelo prošlog meseca .

Scenario novog filma Vuka Ršumovića zasnovan je na istinitom događaju iz 2015. godine, a istovremeno je svojevrsna adaptacija i novo čitanje čuvene antičke tragedije „Antigona“. Glavnu ulogu u filmu tumači Ferešte Hoseini, nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu.

Mlada Avganistanka dolazi u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije. Tada počinje njena borba da sahrani brata pod punim imenom i prezimenom, uprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenata i statusu unutar njene patrijarhalne avganistanske porodice.

Film Među bogovima

Foto: Maja Medić / Ustupljene fotografije

Film Među bogovima

Forešteh Hoseini je rođena 1997. godine. Poreklom je iz Avganistana, a karijeru gradi i Iranu gde je prošle godine zvanično proglašena najboljom mladom glumicom. U filmu „Među bogovima“ igraju i makedonski glumac Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević… Umetničku ekipu filma predvode reditelj Vuk Ršumović (koji je sa Momirom Turudićem i napisao scenario), direktor fotografije Damjan Radovanović, scenografkinja Jelena Sopić, kostimografkinja Maja Mirković, montažeri Aleksandar Stanojević i Mirko Bojović. „Među bogovima“ nastaje u okrilju producentske kuće BaBoon Production, a producent filma je Mirko Bojović.

Film Među bogovima

Foto: Maja Medić / Ustupljene fotografije

Film Među bogovima

Filmski centar Srbije je u maju 2017. podržao ovaj projekat (tada poznat pod radnim naslovom „Živi“), a uz obrazloženje Komisije u kome, između ostalog, piše: „Vuk Ršumović je svojim debitаntskim filmom Ničije dete postigаo uspeh nа kome bi mu i dаleko iskusniji аutori pozаvideli, а Živi deluje kаo logičаn nаstаvаk već jаsno uspostаvljene poetike аutorа, te se i od ovog filmа može očekivаti uspešаn festivаlski život, аli, zаšto dа ne, i pristojаn bioskopski rezultаt u nаšoj zemlji“. Film je podržan i od strane italijanskog filmskog fonda (MIBAC) i hrvatskog filmskog fonda (HAVC) – koproducenti filma iz tih zemalja su Nightswim (Rim) i Kinorama (Zagreb). Film je takođe ima potporu fonda Eurimages.

Svetska premijera nove režije Vuka Ršumovića planirana je za kraj leta 2022. godine.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top