You are here
Home > Zabava > Premijera u Zvezdara teatru po čuvenoj knjizi

Premijera u Zvezdara teatru po čuvenoj knjizi

Fallback Image


Na Dan primirja u prvom svetskom ratu – 11. novembra, pod okriljem Zvezdara teatra, Nenad Jezdić premijerno će zaigrati monodramu “Knjiga o Milutinu”, po istoimenom delu Danka Popovića.

Komad, u rediteljevoj adaptaciji, je nastao po knjizi Danka Popovića „Knjiga o Milutinu”, koja slovi za najčitaniju naslov posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

-Kroz rad na ovoj adaptaciji prisetio sam se svog detinjstva- kazao je Egon Savin i dodao:

-Gledao sam kao dete na televiziji, na primer u „Dnevniku“, kako razni političari odlaze da polažu cveće na grob. Uvek sam se pitao ko je on , kakav je, zašto je neznan i nepoznat. Kasnije, posle čitanja ove Popovićeve knjige rekao sam – to je taj neznani junak!Toliko neobrazovan, a toliko plemenita ličnost, koja je arhetip jednog naroda. Osećate ga kao najbližu rodbinu, a opet mu se divite kao heroju. Jezdić je uradio veličanstven posao, otvorio je dimenziju ogromne plementosti i osećajnosti. Mislim da je napravio ulogu koja će se pamtiti.

Konferencija za medije povodom premijere predstave "Knjiga o Milutinu"

Foto: Jakov Simović / Ustupljene fotografije

Konferencija za medije povodom premijere predstave “Knjiga o Milutinu”

Na sceni će zaživeti “Knjiga o Milutinu” prvi deo u kome, ukratko, Milutin, seljak iz Koštunića, oličenje dobrog čoveka a koji je na svojim plećima izneo tri rata(dva Balkanska i Prvi svetski) , pripoveda o (svom) životu, razmišljanjima, dilemama…

Jedan od naših najboljih glumaca koji nesumnjivo svakom novom ulogom otvara I razvija nove valere svog talenta i glumačkog habitusa, Nenad Jezdić, između ostalog, kaže da se Milutin stalno pita zašto, zašto mora tako da bude, zašto mora da se strada…

– On nosi i donosi sve ono u šta verujem, kazao je Jezdić.

Po njegovim rečima Milutin, njegovo žitije je toliko sadržajno, tačno….

– Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i herojstva. I dok smo radili, i sada u svojoj glavi suočavam se sa sumnjom da li sam dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić. (…) I sam sam poslednjih dvadesetak godina ulagao svu svoju životnu energiju, misaoni svet, kreativnost….Milutin i ova monodrama će taj moj svet zaokružiti, učiniti ga još celovitijim – istakao je proslavljeni glumac.

Rekao je između ostalog i da je učio tekst dok je sa seljanima i saradnicima pekao rakiju, tj. da su ga oni preslišavali a to je bio svojevrsan motiv da I oni kažu nešto o onome što je tištilo Milutina.

Po rečima Dušana Kovačevića ova monodrama je nalik filmu, jer Milutin u svojoj ispovesti putuje kroz tri rata, dva Balkanska i Prvi svetski rat.

– Jezdić priča priču koja je opšte mesto našeg stradanja, izuzetno potresna priča o čoveku koji je prošao golgotu povlačenja preko Albanije i vraćanje kući gde zatiče majku i ženu koje ga jedva prepoznaju. Neverovatno uzbudljiva, opominjuća, tragična, potresna i katarzična priča o događajima koji ne smeju da se ponove – istakao je Kovačević.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vesna Popović, muziku Bora Dugić, a nakon premijernog izvođenja, koje je simbolično 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, reprize „Knjige o Milutinu“ su 12, 18. i 19. novembra.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top