You are here
Home > Zabava > Prvu priču o nežnosti publici JPF-a ispričali glumci iz Zenice

Prvu priču o nežnosti publici JPF-a ispričali glumci iz Zenice

Fallback Image


Predstavom „Sedam strahova“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je u Užicu otvoren 26. Jugoslovenski pozorišni festival – Festival „Bez prevoda“ koji se igra pod motom „Pričaj mi o nežnosti“.

"Sedam strahova" otvorilo takmičarski program 26. JPF-a u Užicu

Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

“Sedam strahova” otvorilo takmičarski program 26. JPF-a u Užicu

Pod ovim naslovom selektor Bojan Munjin okupio je sedam ostvarenja iz pozorišne produkcije Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koje će se boriti za devet festivalskih nagrada. Prvobitnom selekcijom bilo je predviđeno da u Užicu bude izvedena „Znaš li ti tko sam ja“ Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb koje je otkazalo učešće i umesto koga će „Tri zime“ igrati Pozorište „Promena“ iz Novog Sada.

Uvodnu predstavu JPF-a, koju je po tekstu Selvedina Avdića režirala Selma Spahić, izveli su Ermin Bravo, Selma Mehanović, Enes Selaković, Zlatan Školjić, Adis Mehanović i drugi glumci iz Zenice.

-Lepo je od večeras biti sa vama, jer večeras ovaj grad postaje prestonica pozorišne umetnosti ovog regiona, a ova kuća će biti prestono upravno sedište upravo pozorišne vlade jer će pozorište vladati u osmodnevnom mandatu ovim teatrom. Vlada će se menjati svako veče i u novom sastavu, novom sazivu, držati značajne sednice otvorene za javnost, sednice na kojima će se raspravljati o čoveku, čovekovim mukama, nevolji, radosti, volji,- rekla je otvarajući 26. Jugoslovenski pozorišni festival kniževnica i rediteljka, profesorka Vida Ognjenovića, predsednica žirija.

Vida Ognjenović otvorila Festival u Užicu

Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Vida Ognjenović otvorila Festival u Užicu

Osim nje o nagradama – ardalionima odlučivaće se prof. dr Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf iz Beograda, Edvin Liverić, glumac, reditelj i direktok HKD Rijeka, pozorišna kritičarka iz Podgorice Maja Mrđenović i Dario Harjaček, reditelj iz Zagreba.

Otvaranju JPF-a tradicionalno je prethodila izložba fotografija sa prethodnog Festivala autora Radovana Baje Vujovića.

-Užička publika je već toliko puta položila ispit da nema razloga da sumnjamo da će umeti da prepozna poruke, kvalitet i vrednosti zbog kojih dolazi u pozorište. Verujem da će naš grad i ove godine biti dobar domaćin i pokazati koliko nam je stalo da sačuvamo tradiciju dobrog Festivala i da omogućimo umetnicima da sa nama podele vrhunske kreacije, – rekla je u pozdravnom govoru gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Festival u Užicu nastavlja se sutra predstavom „Pučina“ koju će prema komadu Branislava Nušića, a u režiji Egona Savina, izvesti Jugoslovensko dramsko pozorište.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top