You are here
Home > Zabava > VEĆE PLATE, PENZIJE, MINIMALAC Zdravstvu, vojsci i socijali najviše, administraciji 7,3 odsto, najmanja plata 35.000 dinara

VEĆE PLATE, PENZIJE, MINIMALAC Zdravstvu, vojsci i socijali najviše, administraciji 7,3 odsto, najmanja plata 35.000 dinara

Fallback Image


Na sednici Vlade Srbije danas će se naći predlog budžeta za narednu godinu.

Njime je, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, predviđeno povećanje penzija, plata i minimalne zarade, kao i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

– Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata, što je u proseku oko 7,3 odsto, rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Podsetio je da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 9,4 odsto i da će iznositi 35.012 dinara, čime se podstiče rast i ostalih zarada.

– Projektovali smo da će prosečna zarada u Srbiji do kraja godine biti 618 evra i to obećanje ispunjavamo, rekao je on.

Ana Brnabić i Siniša Mali

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Ana Brnabić i Siniša Mali

Naveo je i da su budžetom planirana sredstva za kapitalne investicije od 486 milijardi dinara, što je više nego bilo kada ranije. Mali je naveo i da je deficit u budžetu za deset meseci bio manji nego što je planirano, 98 umesto 300 milijardi.

Podsetio je da su planirana velika ulaganja u sport i izgradnju sportskih objekata, kao i da će biti uložena znatna sredstva i za rekonstrukciju Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, kao i za domove zdravlja širom Srbije.

Ministar je za danas najavio potpisivanje ugovora o početku izgradnje infrastrukture na Makiškom polju sa kineskom kompanijom Pauerčajna (PowerChina).

– U narednih deset do 15 dana ćemo krenuti sa radovima na izgradnji prve linije metroa. Ona će biti gotova i u funkciji 2028. godine, a 2030. godine druga linija koju ćemo početi da gradimo 2023. godine, rekao je Mali.

Dodao da će Beograd imati tri linije metroa, koje će u potpunosti biti sinhronizovane i povezane sa postojećom mrežom BG voza, čime će se unaprediti saobraćaj u glavnom gradu.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top